Gebruiksgemak
Door de adapterringen past de ring waarop je de magneten plaatst op al mijn objectieven. Je klikt de tools (dus de kristallen en de doorzichtige of gekleurde folies) heel makkelijk op de ring. Ook het in de juiste positie draaien van de tools is eenvoudig, door de bolvorm van de houdertjes. Heb je meerdere etuis met tools, dan bevestig je die met het klittenband aan elkaar. Daar is over nagedacht.
Ik kan me voorstellen dat je niet al je foto’s met bijzondere effecten wilt maken, bijvoorbeeld tijdens een huwelijksreportage of een familieshoot. In dat geval draai je de tools buiten beeld, zodat je niet elke keer de ring erop en eraf hoeft te draaien.
Voordelen
Zonder dit systeem is het bijna ondoenlijk om de tools voor het objectief te houden en ook nog eens in de juiste positie te draaien, zeker als je er meerdere tegelijk gebruikt.
Je creativiteit wordt uitgedaagd. Door het draaien van de tools krijg je steeds een ander effect, dus de mogelijkheden zijn heel divers. Ik ben na de testperiode nog niet ‘uitgespeeld’.
Nadelen
De tools zijn vrij kwetsbaar. Ten eerste zijn de meeste tools gemaakt van glas, dus breekbaar. De tools die van dun kunststof zijn gemaakt, kreuken snel. Je moet ze dus zorgvuldig in de bijgeleverde etui opbergen, om te voorkomen dat ze beschadigen. Ook moet je voorkomen dat je het glas met je vingers aanraakt, want vingerafdrukken zie je terug op de foto. Als je buiten bent en van tools wilt wisselen, kan dat ‘gedoe’ geven, omdat ze je direct goed moet opbergen. Je stopt ze niet even snel in je jaszak.
De magneten op de ring zitten muurvast. Handig, want je hoeft niet bang te zijn dat je ze kwijtraakt. Het losmaken gaat daardoor wel lastig, zeker als je je nagels niet wilt breken. Daarom heb ik ze verschoven in plaats van losgehaald, maar dat veroorzaakt krassen op je ring.
Resultaat
Ik heb het LensBaby OMNI systeem in meerdere settings uitgeprobeerd, zoals in stilleven, landschap, macro en portret. Vooral in stilleven en macro vind ik het effect mooi. Je foto krijgt er een creatieve touch van. Door met de tools te draaien, te variëren en te combineren bepaal je zelf de intensiteit van het effect: van heel subtiel tot maximaal.
Mensen die wat minder van creatieve fotografie houden zullen zich bij het zien van de foto’s misschien afvragen of de foto mislukt is. Of adviseren om die strepen en vlekken weg te werken in Photoshop. Maar smaken verschillen nu eenmaal. Verder fotografeer je door glas of folie, want ten koste gaat van de scherpte, maar persoonlijk vind ik dat wazige erg mooi.
Tips
• Voor een optimaal gebruiksgemak gebruik je een statief. Voor het loshalen van de magneten heb je namelijk toch vaak een hand tekort. Ook voor het wisselen van tools heb je een hand tekort als je geen statief (of sling) hebt.
• Het effect schijnt het beste zichtbaar te zijn bij objectieven met een wat kleinere brandpuntafstand.
Conclusie
Het is een leuke gimmick, waar je uren mee kunt experimenteren. Een aardig hebbeding voor creatieve fotografen. Ik heb de LensBaby OMNI twee weken getest, maar eigenlijk was dat te kort om er het optimale uit te halen.
Pluspunten
- oneindig veel creatieve mogelijkheden
- gebruiksgemak tijdens het fotograferen
Minpunten
- geen handleiding
- kwetsbaar
- magneten zitten erg vast op de ring